Zwyczaj święcenia palm znany w Polsce jest od średniowiecza. Tradycyjne palmy wielkanocne przygotowuje się z gałązek wierzby, która w symbolice kościoła jest znakiem zmartwychwstania i nieśmiertelności duszy. Obok wierzby używano również gałązek malin i porzeczek. Ścinano je w Środę Popielcową i przechowywano w naczyniu z wodą, aby puściły pąki na Niedzielę Palmową. Do dekoracji służą zasuszone kwiaty, trawy, zboża, liście palm, gałązki dekoracyjnych krzewów np. forsycji, barwinek. Można wykorzystać także żywe kwiaty bądź też wykonać je z bibuły. Bibułowe kwiaty i tasiemki, to jeden z podstawowych elementów tradycyjnych, a zarazem barwnych palm wielkanocnych.

Szkolny konkurs „Rodzinna Palma Wielkanocna” został rozstrzygnięty:

Dzieci młodsze:

1. miejsce - Amelia Chryc
2. miejsce - Maciej Olejarz
3. miejsce - Pola Jandura, Kamila Pelczarska

Uczniowie klas 4-8:

1. miejsce - Maria Olejarz
2. miejsce - Ewelina Gabryś
3. miejsce - Sebastian Wojtaszek
wyróżnienie - Dawid Tkaczyk

Wszystkie palmy były niezwykle ciekawe, wykonane z wielką starannością różnorodnymi technikami plastycznymi dlatego też dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w konkursie.

Aleksandra Kopytko